Wanneer we de oorsprong van hiphopmode en sneakerontwerpen proberen te achterhalen, tasten we wat in het duister. Lag hiphop aan de basis van een nieuwe modebeweging of heeft het een reeds bestaande stijl gewoon populairder gemaakt?
Om die vraag te beantwoorden, moeten we de straten van New York vanaf de jaren 70 onder de loep nemen.
EEN CULTURELE KAMELEON:
De afgelopen veertig jaar zijn het frisse leer en de opvallende shell-toe van de adidas Superstar een inspiratie geweest voor creatieve zielen uit de hele wereld. De schoen heeft zijn strepen echt verdiend, van het prille begin als innovatieve basketbalsneaker in de jaren 70 tot zijn opkomst in de hiphopcultuur in de jaren 80 en 90 en zijn ongekende populariteit in de jaren 2010.
De adidas Superstar heeft zijn naam niet gestolen en is uitgegroeid tot een icoon in de sneakergeschiedenis. Superstars werden in elk decennium door de meest invloedrijke personen gedragen, van topatleten, rappers en muzikanten tot supermodellen en streetwearfans. Het is de schoen voor iedereen die naar verandering streeft en vindt dat creativiteit de basis van alles is.
Maar hoe zijn deze schoenen van het veld uitgegroeid tot een geliefd cultuursymbool?
Laten we snel even de hiphopgeschiedenis bekijken om dat te weten te komen.
BACK TO THE BASICS:
Om een idee te krijgen van de manier waarop de adidas Superstar uitgroeide tot een icoon, moeten we eerst naar de onbetwistbare invloed van hiphop op deze schoen kijken. Hiphop is meer dan muziek — het is een hele cultuur. De stijl werd gecreëerd door een jonge zwarte gemeenschap uit het New York van de jaren 70. Ze combineerden meeslepende funk en discobeats met lyrische poëzie om hun ervaringen over het opgroeien in stedelijk Amerika te laten horen.
Toen de opzwepende klanken en energieke lyrics opgepikt werden door dancings en feestjes in New York trok de stijl feestvierders, breakdancers en graffitikunstenaars aan, die elk hun persoonlijke stempel op de beweging drukten. Bijgevolg ontwikkelde hiphop zich al snel buiten de straten van New York tot op enkele van de grootste podia ter wereld, met een unieke modestijl als resultaat.
HET BEGIN VAN EEN TIJDPERK:
In de jaren 80 ontwikkelde zich een karakteristieke hiphopstijl. Straatfotografen trokken naar feestjes en maakten foto's van hiphopfans in trainingspakken, met opzichtige ringen, platte petten en talrijke kettingen als accessoire.
Naarmate de hiphopscene groeide, verruilden de grote namen van de stijl hun flashy outfits in discostijl voor trainingspakken van adidas, leren jasjes en zwarte jeans. De stijl werd kenmerkend voor de straten van New York.
NOSTALGIE NAAR DE JAREN 90:
Aan het begin van de jaren 90 bleef de Superstar alomtegenwoordig. De liefde voor de schoen werd eigenlijk alleen maar groter. De Superstar verspreidde zich al snel buiten de hiphopgemeenschap en werd omarmd door skaters en de verschillende opkomende subculturen uit die periode.
SAMEN GROEIEN:
Vandaag blijft de hiphopstijl de modewereld domineren en blijft adidas een begrip binnen de gemeenschap. Vanaf zijn eerste stappen in de hiphopscene is adidas meegegroeid met de gemeenschap. Terwijl de hiphopcultuur elk decennium groeit en verandert, blijft ook de Superstar nieuwe vormen aannemen.
DRIE STREPEN VOOR HET LEVEN:
Sinds de jaren 1970 hebben de Superstars gediend als een platform voor subculturen uit de hele wereld. De schoen is zelf een kleine rebel. Hij is oorspronkelijk ontworpen om te sporten maar werd door allerlei community's overgenomen om hun creativiteit en rebelse karakter te tonen.
Tot op vandaag laten de fans van de Superstar zijn geest voortleven. Of je nu concerten afschuimt, je uitleeft als skater of gewoon fan bent van streetwear speelt geen rol. De Superstar nodigt creatieve geesten uit alle uithoeken van de wereld uit om de status quo te doorbreken en originaliteit in al haar vormen te vieren.